Na trądzik choruje ponad 80 proc. młodych ludzi między 12. a 24. rokiem życia, a coraz częściej pojawia się on także u osób dorosłych. Czy na te nieprzyjemne zmiany skórne ma wpływ, co jemy? Czy można wyleczyć trądzik dietą? Jakie produkty powinny się zatem znaleźć się w naszym jadłospisie?
Spis treści
Czym jest trądzik?
Trądzik pospolity jest chorobą aparatu włosowo-łojowego, której przyczyną jest nadmierne wydzielanie sebum przez gruczoły łojowe. Zatyka on pory skóry powodując powstawanie zaskórników, grudek, krost, guzków i torbieli ropnych umiejscowionych w okolicach łojotokowych. Rozróżniamy wiele rodzajów trądziku m.in. trądzik pospolity oraz trądzik różowaty. Ten ostatni nie ma jednak nic wspólnego ze zwykłym trądzikiem.
Na rozwój tego schorzenia wpływ może mieć wiele różnych czynników, m.in. odpowiadają za niego zaburzenia gospodarki hormonalnej, niewłaściwa pielęgnacja skóry i zły sposób odżywiania. Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, to codzienna dieta posiada niebagatelny wpływ na stan naszej skóry. Trądzik bowiem pojawia się na skórze w efekcie procesu oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, a ich ilość jest bezpośrednio uzależniona od tego, w jaki sposób na co dzień się odżywiamy.
Co można jeść, stosując dietę na trądzik?
Dieta przy problemach skórnych powinna być odpowiednio zbilansowana, dostarczać niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, wykluczać produkty szkodliwe oraz opierać się na posiłkach niskoprzetworzonych i nie powodujących stanów zapalnych w organizmie. Dodatkowo, ważne jest, aby dieta na trądzik pospolity była wzbogacona o składniki, które dobrze działają na skórę, czyli witaminy, cynk i miedź. Powinny się w niej znaleźć się przede wszystkim duże ilości świeżych warzyw i owoców, w których znajdują się cenne dla skóry witaminy i składniki mineralne, a także produkty obfite w: cynk (np. owoce morza, ryby, wątróbka), miedź (ziarna sezamu, płatki owsiane, drożdże piekarskie, orzechy, pestki dyni), witaminy z grupy B (np. jaja, drożdże, rośliny strączkowe) oraz błonnik (np. kasze, otręby, pieczywo pełnoziarniste).
Produkty niewskazane
Niestety trzeba również zwrócić baczną uwagę na to, czego nie można jeść. Stosując dietę na trądzik młodzieńczy należy unikać bowiem: słodyczy, cukru, słodzonych napojów, żywności typu fast food, chipsów i innych słonych przekąsek.
Publikacja w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wykazuje zależność między trądzikiem a dietą bogatą w produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w węglowodany, szczególnie cukry proste. Dieta dla osób z trądzikiem powinna opierać się więc na produktach o niskim IG. Jest to wskaźnik, który obrazuje wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów w porównaniu do poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Produkty o wysokim IG powodują duże wyrzuty glukozy i insuliny, co przyczynia się to do zaburzeń gospodarki hormonalnej, a tym samym pobudza gruczoły łojowe do produkcji sebum. Podobnie mogą działać produkty mleczne, których też należy unikać.
Również czekolada, kakao, sól i ostre przyprawy mogą zwiększać problemy skórne.
Podobne zasady należy stosować przy diecie na trądzik różowaty. Tu również eliminuje się produkty, takie jak: naturalna kawa, czarna herbata, napoje alkoholowe, ostre przyprawy (papryka chili, tabasco), a także słodycze, słodkie napoje, fast foody, gotowe dania instant, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, pieczywo pszenne, jasne makarony oraz tłuste czerwone mięso.
Catering a trądzik
Przy zamawianiu posiłków dostarczanych przez firmy cateringowe warto poszukać takich, które mają w swojej ofercie dietę na trądzik.